Görebilmek
Adamın biri, ilk defa gittiği küçük bir kasabada şaşkın şaşkın gezindikten sonra yol kenarında duran bir arabanın yanına sokulmuş ve arka koltukta tek başına oturan çocuğa : - Buraların yabancısıyım demiş. Parkın hemen yanıbaşındaki fırını arıyorum, çok yakın olduğunu söylediler. Çocuk, arabanın penceresini iyice açtıktan sonra : - Ben de buraya ilk defa geliyorum demiş. Ama sağ tarafa gitmeniz gerekiyor herhalde. ..
Çocuğumuzda Olumlu Tutum Elde Etme
Çocuğumuzda olumlu tutum elde etme Dr.Sıtkı Karaca Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Not: Vereceğimiz eğitim, çocuklarınızın davranışlarının, istediğiniz gibi olmasını sağlamayacaktır. Anne-baba, çocuğu için, her zaman anne-babası yanında yer aldığı ve sürekli desteklerini hissettireceği güvenli ve davranışlarını sınırlandırmadığı gibi özgür hissedeceği ortam hazırlamalıdır. Başarılı anne-babalar,&..
Hiperaktif Çocuk
HİPERAKTİF ÇOCUK Hiperaktiflik yaramazlık değildir. Her yaramaz çocuk hiperaktif değildir. Hiperaktivite günümüzün moda kelimelerindendir. Ciddi bir sosyal sorun olan bu durumu görmezlikten gelmek, yokmuş gibi kabul etmek ya da “biz de çocuk iken böyleydik” diyerek geçiştirmeye çalışmak aslında bu çocuklara yapabileceğimiz en büyük haksızlık olacaktır. Hiperaktivite çocuğun sadece ..
Anne-Baba Figürü Davranış ve Tutum
Anne-Baba Figürü Davranış ve Tutum Dr.Sıtkı Karaca Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Not: Vereceğimiz eğitim, çocukların davranışlarının, istediğiniz gibi olmasını sağlamayacaktır. nSosyal bir varlık olan insanın doğumundan itibaren ilişkide olduğu en küçük toplum birimi ailedir. Ancak ailenin yerini tutan kurumlar da çocuk gelişiminde önemlidir. Bu durumda anne-baba ..
Çocuk ve Cinsellik
Çocuk ve cinsellik 1. Çocuk bir arkadaşının vücudunu incelerken görülürse nasıl davranmalıdır ? l Çocuklar kendi vücutlarını ve karşı cinsin vücudunu keşfetmek isterler. Çocuğun bu merakı doğal karşılanmalıdır. Çocuğa bağırmak ve tepki göstermek yerine merak ettiği ve öğrenmek istediği şeyleri size sorabileceğini söylemeniz gerekir. Çocuğa arkadaşının bu işten hoşlanmayacağı ve davra..
Çocukluk Dönemi Ruhsal Sorunlar
ÇOCUKLUK DÖNEMİ RUHSAL SORUNLAR Çocuk erişkinin küçük bir kopyası değildir. Çocuk devamlı değişen ve gelişen bir varlıktır. Mantıklı düşünme yeteneği sınırlı ve kendisini ifade etme becerisi zayıftır. Çocuk bencil ve isteklerini engelleyemez ve hemen yerine getirilmesini ister. Ben merkezcidir. Çevresinde olup bitenin her şeyi kendisiyle ilişkili olduğu düşüncesindedir. Duyguları oynak(labil)tır. Çabuk iniş &c..
Demans/Bunama Nedir?
DEMANS/BUNAMA NEDİR? Kişide ilerleyen yaş ile beyindeki bir takım değişmeler sonrası oluşan bellekte bozulma (yakın döneme ait hafızada güçlükler) yanı sıra, konuşma, söylenen şeyleri ya da daha önce bilinen şeyleri yapamama, çevresindeki eşya ve varlıkları tanıyamama; hesaplama, plan yapma, yürütme, sorunları çözme, davranışları yeri geldiğinde sonlandırabilme, uygun yargıda bulunma gibi daha çok beynin ön bölgesin..
Evham Hastalığı ve Bediüzzaman Said Nursi
EVHAM HASTALIĞI ve BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ Hazırlayan Psikiyatrist Dr. Sıtkı KARACA Felsefe bilgilerin bir sistematiğidir. Gerçeği bütünüyle kavramaya çalışır. Ancak felsefi görüşlerin gelişiminin de öncülleri vardır. Varoluşçuluk Dostoyevski'de kendisini bulmuştur (1). Onu varoluşçuluğun öncülü olarak değerlendiren düşünürler vardır. Elbette her öncül düşünce adamının o..
Ders Çalışma Ve Başarı Yöntemleri
DERS ÇALIŞMA VE BAŞARI YÖNTEMLERİ Öğrenme fizyolojik, psikolojik ve toplumsal durum ve koşullarla ilişkilidir. Anne-baba ve öğretmenlerin genel beklentisi öğrencinin “çok çalışarak başarılı olmaları” yönündedir. Önemli olan “bilinçsizce çok çalışmak” değil; ilgili öğrenme yöntem ve teknikleri bilerek ve bunlardan yararlanarak “etkili” çalışmaktır. Etkili &cce..
Özgürlükleri Kısıtlayan Devlet Demokrat Olamaz
ABDULLAH YEŞİLKAYA / ESKİŞEHİR Üniversitelerde başörtüsü yasağını, kadını kozmetik ve moda sektörünün bir tüketim ve teşhir aracı olarak gören zihniyetin sürdürmek istediği açıklandı. Eskişehir Damla Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Süder Düğün Salonu'nda 'kadının özgürleşme sorunu ve ötekileştirme' konulu bir panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Damla Derneği B..
Dini Takıntısı Olanlar
Özellikle dini içerikli obsesyoların (vesveselerin) kültüre bağlı olarak dindar toplumlarda daha çok görüldüğü belirtilmektedir (26). Elbette bu obsesyonların tedavisinde hastanın, bilişsel yaklaşımla, dini açıdan zarar görmediğinin gösterilmesi için din bilginlerinin açıklama ve yaklaşımlarına ihtiyaç vardır. Bu konudaki en güncel ve mükemmel yaklaşımı Bediüzzaman Said Nursi’nin eserlerin..
Evlilik ve Eşler Arası İlişki
Evlilik ve Eşler Arası İlişki Önemli olan birlikteliktir Ruh sağlığının sürdürülmesi için insanların yaşam boyu başkalarıyla ve toplumla sağlıklı iletişim kurması gereklidir. Bu iletişimin en yoğun yaşandığı ortam evliliktir. İletişimin en özellikli yaşantısı ise eşler arasında ortaya çıkar. Evlilik ilişkilerinin daha sağlıklı yürütülmesini sağlayacak temel yaklaşımlar: 1. Birbirinizle iki yetişkin ve eşit i..
Geciken Özür
Geciken Özür[1] Yaşlı adam ahşap evin kapısını açtı ve içeriye girdi, yavaşça gıcırdayan eski merdivenlerden çıktı. Salona girdi. Elindeki sefer tasını yere koydu. Eskimiş deri ceketi fırlattı ve sofaya uzandı. Bu yaşlı amcanın adı Mehmet’ti, memurdu ve kasabada asabiliğiyle bilinirdi. Herkes ondan çok korkardı. Bir anda sinirlenir ve çok ağır laflar söylerdi. Bu yüzden kasabadaki çoğu kimse onunla muhatap olmazdı. ..
Kardeş Kıskançlığı
KARDEŞ KISKANÇLIĞI DR. SITKI KARACA Sahip olduğumuz şeyleri paylaşmanın zorluğuna rağmen kardeş sahibi olmak çok güzel bir duygu ve zevkli bir şeydir. Anne ve babaların en çok şikâyet ettikleri konu belki de kardeşler arasındaki kıskançlık sorunudur. Kardeş kavgalarından ve onların sonuçlarından yakınmak aileler için adeta alışılmıştır. Aralarındaki çekişmeyi sonlandıramamaktan ve her ikisine de yaranamamaktan y..
Konuşma Bozuklukları
Konuşma bozuklukları: 1. Kekemelik, 2. Geç konuşma (fonolojik bozukluk) olarak kabaca ikiye ayrılabilir. Kekemelik (pepelik): Seslerin, hecelerin veya sözcüklerin sık olarak uzatılması, tekrarlanması ya da konuşmanın düzgün akışını bozan durma ve beklemelerle belirli konuşmadır. Konuşma anında dudağını büzme, boynunu kasma, gözlerini kırpma, ellerini, ayaklarını vurma ve ellerini yumruk yapma şeklinde bedeninin birçok bölümler..
Madde Bağımlılığı
Alkol ve Uyuşturucu Madde bağımlılığı Alkol ve uyuşturucu maddeler duygu algılamada ve davranışta yaptıkları değişiklikler nedeniyle oldukça sık kullanılmakta ve özellikle gençler arasında rağbet görmektedir. Eski çağlardan günümüze kadar alkol ve benzeri maddeler keyif verici, yatıştırıcı ve uyuşturucu olarak kullanılmaktadır. Zaman içerisinde bu keyif verici maddelerin çeşitliliğinde büyük değişiklikler olsa ve ila&cce..